onsdag 19. november 2014

Fra Platon til Twitter

Trenger skolen å endre praksis og kunnskapssyn i informasjonssamfunnet?


Jeg husker fra min oppvekst at jeg bare fikk lov å ringe venner etter kl. 17.00. Da var taksten for å ringe billigere. Denne epoken er heldigvis over, men det er ikke lenge siden. De fleste epoker får navn og tiden vi er inne i nå kalles av mange for kunnskapssamfunnet eller informasjonssamfunnet. I mine lærerøyne går mye i disse begrepene over i hverandre. I dette innlegget vil jeg diskutere hva som er nytt når det gjelder synet på kunnskap og hva dette har å si for vår pedagogiske praksis i klasserommene.

Kunnskap
Når vi omtaler kunnskap i skolen så er det ofte etter den klassiske definisjonen som kan spores helt tilbake til antikken og Platon. Kunnskap er en begrunnet sann oppfatning. Her er kunnskap antakelser som vi mener er sanne og at kunnskapen er uforanderlig. Det er dette Tapscott (2009, 129) kaller "Broadcast Learning". Dette kunnskapssynet blir utdatert da teknologien vi har i dag gjør at kunnskap og behovet for ny kunnskap så å si forandrer seg daglig. Av den grunn bør det nye kunnskapsbegrepet også inneholde ord som nettverk og deling.

Nettverk og deling
Vi bør, i følge Tapscott (2009, 139), bevege oss fra Broadcast Learning til Interactive Learning. Ved hjelp av digitale media blir læringen mer effektiv. Siden ny teknologi gjør informasjonen lett tilgjengelig for oss, må elevene lære hvordan de kan sortere, kritisere og analysere ny kunnskap. Dette synet støttes også av Sølvi Lillejord i hennes artikkel "Skolen i kunnskapssamfunnet". Arbeidslivet krever nå at du må kunne omstille deg. Elevene må forstå at de må selv være i stand til å lære på egenhånd. Dette betyr ikke at læreren blir overflødig, men elevene må få forståelse om hvordan de selv lærer og hvordan de kan navigere mellom ulike kilder for å lære (Tapscott, 145). Dette er noe også EU har jobbet mot i programmet Lifelong Learning.

For å få til dette blir det er det like viktig å dele som å finne informasjon. Det finnes allerede svært mange forumer for å dele kunnskap og brukerne gjør det velvillig. Det vi som lærere må jobbe mot fremover blir å lære elevene hvilken læring som kan ligge i deling og at de kan vurdere kvaliteten på relasjonene i de ulike sosiale nettverkene. 



Mange lærere ser negativt på digitale medier i klasserommet og de mener at denne multitaskingen fører til at elevene lærer mindre. Denne youtube snutten gir disse noen tips.

Pedagogisk praksis
Det er helt klart at overnevnte diskusjon gjør det nødvendig å endre vår praksis i klasserommene. Jeg har likevel lyst til å nevne at svært mange lærere jobber med å implementere nye metoder for å lære elevene mer effektivt. Det er likevel noen utfordringer og det står ikke på lærerne.

Fagplanene og eksamen
Jeg vil påstå at de fleste fagplanene er laget med et kunnskapssyn som tilhører fortiden. De har enkelte elementer hvor elevene skal tilegne seg noe kunnskap via IKT, og ellers gjøre oppgaver på sin PC i stedet for i læreboka.  De fleste læreplanmål har en tradisjonell forankring. I videregående, hvor jeg arbeider, er mange eksamener slik de alltid har vært. I tillegg er eksamen veldig lærebokstyrt. For å få en god karakter trenger du i prinsippet ingen andre kilder en læreboka. Du får et sett oppgaver du skal løse. Det nye er at du kan skrive på PC. Siden eksamen og fagplanene styrer mye av de pedagogiske metodene som benyttes frykter jeg at vi ikke får de store læringseffektene før vi endrer både læreplanene og eksamensformen.

Undervisningen
I lys av det jeg skrev over er det kanskje ikke så rart av mye undervisning er tradisjonell. Behovet for endring er ikke der pga læreplanene og eksamensformen. Et slikt syn på opplæring, mener jeg, blir for snevert. Fokus må alltid være elevenes læring. Christensen (2011, s 123) skriver om hvordan vi kan benytte teknologi som tar utgangspunkt i elevenes læring og at elevene kan lære mer av hverandre, bygge læringsnettverk og dele. Han hevder at "Even now, platforms are emerging that will make it simpler to build online learning products so that students will be able to make tools that help their fellow students learn." Det finnes i dag plattformer hvor lærere kan legge ut pedagogiske opplegg og hvor elever kan samarbeide. De fleste skoler bruker i dag ItsLearning eller Fronter. De to plattformene inneholder også muligheter for å få til mer netterks- og delingslæring. ItsLearning har f.eks en funksjon som kalles ItsLearning Community. Delingsmulighetene er der, men benyttes i liten grad.

Skolemyndigheter, skoleledere og pedagoger trenger ikke å være så bekymret for den nye teknologien som kommer. Utviklingen går bare raskere og raskere og det må vi innse. Vi som arbeider i skolen bør være en del av utviklingen og heller ta ibruk det nye som kommer i stedet for å jobbe imot. Micheal Bloomberg sa dette så bra i Davos, Sveits: "The best thing goverment can do is to get out of the way" (gengitt i Tapscott, 2009, 257"). Alle elever vil lære og gjennom veiledning vet de hvordan de lærer best. La "The Net Generation" bruke teknologien de daglig bruker til også å fremme faglig utvikling. Vi må bevege oss fra Platon til Twitter i læringsarbeidet.


Referanser:

Bøker
Tapscott, Don. 2009. Growing up Digital. McGraw-Hill

Christensen, Clayton M., Horn Michael B., Johnson, Curtis W., 2011, Disrupting Class, McGraw-Hill

Bilder
Bildet 1: Kunnskapens tre er hentet fra

N.p., n.d. Web. 3 May 2015
<http://www.uin.no/omuin/fakulteter/phs/studietilbud/masterstudier/pages/praktisk-kunnskap.aspx>

Bildet 2: Finn X er hentet fra

“Textpilot Er Tillatt På Eksamen | Textpilot.” Textpilot er tillatt på eksamen | Textpilot. N.p., n.d. Web.
3 May 2015. <http://www.textpilot.no/2011/06/textpilot-og-eksamen/>

Bilde 3: Wordpress er hentet fra

“Moderne Kollokvie - Personlig Læringsnettverk (PLN).” Sharing is the new way of learning. N.p.,
2013. Web. 3 May 2015. <http://dataskole.wordpress.com/2013/02/20/kollokvie-anno-2013
personlig-laeringsnettverk-pln/>

Film

“Multitasking.Wmv.” YouTube. YouTube, n.d. Web. 3 May 2015. <https://www.youtube.com/watch
v=34oz-dsnkbw>

Linker

1. Begrunnet sann oppfatning er link til

“Teorier Om Kunnskap – Store Norske Leksikon.” Store norske leksikon. N.p., n.d. Web. 3 May
2015. <https://snl.no/teorier_om_kunnskap>

2. Platon er link til

“Platon.” - Wikipedia. N.p., n.d. Web. 3 May 2015. <http://no.wikipedia.org/wiki/platon>

3. Tapscott er link til

“Don Tapscott.” Wikipedia. Wikimedia Foundation, n.d. Web. 3 May 2015
<http://en.wikipedia.org/wiki/don_tapscott>

4. Sølvi Lillejord er link til

“Sølvi Lillejord.” - Wikipedia. N.p., n.d. Web. 3 May 2015. <http://no.wikipedia.org/wiki/sølvi_lillejord>

5. Lifelong learning er link til

“Lifelong Learning Programme.” 2007-2013. N.p., n.d. Web. 3 May 2015
<http://eacea.ec.europa.eu/llp/>

6. Forumer er link til

“Diskusjonsforum På Internett.” Nettvett. N.p., n.d. Web. 3 May 2015. <http://www.nettvett.no/chat-og
sosiale-medier/nettforum>

7. Multitasking er link til

“Computer Multitasking.” Wikipedia. Wikimedia Foundation, n.d. Web. 3 May 2015
<http://en.wikipedia.org/wiki/computer_multitasking>

8. ItsLearning Community er link til

“Community / Itslearning Community.” Community / itslearning community. N.p., n.d. Web. 3 May
2015. <https://files.itslearning.com/help/nb-no/content/community/community.htm>

9. Michael Bloomberg er link til

“MikeBloomberg.Com - Home.” MikeBloomberg.com. N.p., n.d. Web. 3 May 2015
<http://www.mikebloomberg.com/index.cfm>

fredag 24. oktober 2014

Har vi gjort noe feil?

Hva hindrer god bruk av ikt i utdanningen?

Jeg har jobbet over 20 år i videregående skole, på tre ulike skoler. To reformer har jeg også rukket å få med meg. Det har naturlig nok vært en stor utvikling på disse årene og da særlig innenfor bruk av IKT, eller EDB som det het. I løpet av disse årene har skolen gått fra datarom med bookingsystem, trilleskap med bærbare maskiner og nå gratis laptoper til alle. Jeg mener vi kunne kommet mye lenger enn vi har i dag og jeg vil diskutere noen av hindringene jeg har møtt i dette innlegget. Men først noen muligheter.

Mange muligheter
 Copyright GoddData Corporation
Det er elevenes læring som er det sentrale og innføring av ikt i alle fag kan åpne mange dører for å lære mer og mer effektivt. Internasjonale undersøkelser viser bl.a at norske elever har sakket et år etter i løpet av grunnutdanningen.

Don Tapscott (2009, 3) hevder at "The net is beginning to affect all of us" og da særlig "the role and dynamics of learning". Dagens ungdom, den såkalte Net Generation, vet naturligvis dette.

Flere nordmenn interesserer seg også for det Tapscott (2009, 24) kaller "a paradigm shift". Professor Arne Krokan ved NTNU kommer i foredraget under inn på en rekke muligheter som nettet har åpnet for elever og lærere.


Krokan nevner i foredraget nye muligheter for læring innenfor:
Hvorfor er så mye av dette lite kjent i skolen? Har vi ikke fått med Tapscotts paradigmeskifte? 

Hindringer 
Det er selvsagt mye som kan være til hinder for god bruk av ikt i utdanningen. For å belyse dette velger jeg å ta for meg målsettingene, teknologien og personalet.

1. Målene med innføringen av ikt
Når jeg ser tilbake på hvordan ikt har blitt implementert i skolen så har det vært stort fokus på antall skoleelever per maskin. Jeg har sjekket to ulike ikt-planer fra to ulike kommuner. En på Østlandet og en i Nord-Norge. Dette har ikke vært vitenskapelig, men mest for å få ett inntrykk om hva målet med en kommunes ikt-bruk er. Her er noe av hovedfokuset:
  1. Infrastruktur og drift, få på plass skolenes nettverk.
  2. Hvilken programvare skal kjøpes, MS Office, standard programmer.
  3. Hva elevene skal kunne, lagring, mapper, nettvett.
  4. Komptetanseutvikling for lærere.
Planene inneholder få utviklingsmål for elevenes læring og hvordan ikt kan nyttegjøres til å effektivisere læringen. Målene går på å lære elever og lærere praktisk bruk av ikt. Dette stemmer godt med min egen erfaring. Målet har vært å få så mange datamaskiner som mulig, det Clayton M. Christensen (2011, s 81) kaller "Cramming computers in schools". Det spørs om dette er nok for "The Net Generation"?

2. Teknologien
Jeg mener vi har innført ny teknologi på en tradisjonell måte i skolen. De vanlige stegene er:
  1. Lag bøker og instruksjonsmateriell
  2. Skoleledere bestemmer hva som skal innføres
  3. Overlever til elevene
  4. Hjelp elevene
  5. Testing og vurdering
  6. Læreropplæring
(Christensen, 2011, s.128)

Det er elevenes læring som må være i sentrum for alt vi gjør i skolen. Vi har foretatt en kjempeinvestering ved å innføre ny teknologi, men med lite fokus på hvordan elevene lærer. Dette synet støttes også av Clayton M. Christensen (2011, s. 82) når han skriver at "students report that computers have had little to no impact on the way they learn. Teachers still deliver the instruction." 

En av grunnene til denne utviklingen, mener Christensen (2011, s. 133), er at selskaper som utvikler og selger programvare bruker de seks overnevnte punkter i sin markedsføring og at Web 2.0 forløpig er umodent. 

Det er likevel ingen grunn til å gi opp. Fremover bør vi jobbe mot å utvikle mer brukervennlige plattformer som gjør det enkelt for elever og lærere å utvikle brukergenererte løsninger med utgangspunkt i eleven selv. Dette må ikke dyttes inn i klasserommene, men det må være så enkelt og gjennomførbart at elever og lærere selv velger å ta det i bruk (Christensen, 2011, s 139). På denne måten kan det også bli enklere å få til mer elevsentrert læring og formative evaluering, noe som iflg Hattie har en over middels læringseffekt. Vi er bare i startgropen, men mange i skolen bruker tjenester som YouTube, Wikipedia og Flickr og har gjort det lenge. Det vi trenger er enda flere plattformer.


3. Personalet
Læreren er en av de viktigste faktorene for elevens læring. Mange er skeptiske til innføring av ny teknologi og nye arbeidsmåter. I mitt hjemfylke Vestfold får alle elevene gratis bærbar PC. Dette ble besluttet politisk og antakelsen var nok at elevene skulle lære mer. Vestfold ligger under landssnittet karaktermessig.

Det interessante er hvordan skolen møter dette. Skolereglementet måtte forandres og vi fikk inn et nytt punkt seks. Det lyder slik:

"Bruk av PC i undervisningen
a. Alle starter timen med lokket på PC-en nede
b. Lærer styrer all bruk av PC i timene"
(Skolereglement Nøtterøy vgs, Husregler)

Holdningen her er kontroll og at PC'en er et forstyrrende element i undervisningen. Lærerne er redde for å miste kontrollen. Denne holdningen uttrykker en lærersentrert undervisning som går langt tilbake og brudd på reglementet sraffes (Tapscott, 2009, s. 129).

En annen interessant erfaring er etableringen av sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram. Net-Generasjonen var naturligvis opptatt av dette. Min skole møtte den nye teknologien med å innføre FORBUD. Deretter går det kun to år så har skolen selv egen Facebookside, Twitterkonto og vi arrangerer Instagramkonkurranser for å skape et godt sosialt miljø.

Likevel er det mange lærere som jobber hardt for å møte nye teknologi på en god måte, men mange må forandre sine holdninger til ikt og måten de tenker på.

Jeg har tatt for meg tre hindringer for god bruk av ikt i skolen. Det er ikke lenge til "the Net Generation" selv blir lærere og de er selv en del av Tapscotts paradigmeskifte. Håpet er at ikt da er en helt naturlig del av skolehverdagen.

Kilder:

Bilder
Bildet 1: “Mediefrokost: Big Data.” NCE Media. N.p., n.d. Web. 3 May 2015. <http://ncemedia.no/mediefrokost-big-data/>

Bilde 2: “Thread: Funny Pics of Pakistani Politicians ( As Recieved ).” Siasatpk Forums RSS. N.p., n.d. Web. 3 May 2015. <http://www.siasat.pk/forum/showthread.php?34039-funny-pics-of-pakistani-politicians-(-as-recieved-)/page52>


Bilde 3: Facebook er hentet 24/10-14
http://www.symmetry50.com/blog/2014/8/20/facebook-vs-google-

Foredrag
“Verden Står Foran Deg Som En Mur Av Muligheter: Arne Krokan at TEDxOslo.” YouTube.
YouTube, n.d. Web. 3 May 2015. http://www.youtube.com/watch?v=52z13uh-ai4

Bøker
Tapscott, Don. 2009. Growing up digital. McGraw-Hill

Christensen, Clayton M., Horn Michael B., Johnson, Curtis W., 2011, Disrupting Class, McGraw-Hill

Linker
1. “Don Tapscott.” Wikipedia. Wikimedia Foundation, n.d. Web. 3 May 2015. <http://en.wikipedia.org/wiki/don_tapscott>


2. The Net Generation er link til

“Don Tapscott On the Net Generation at IdeaCity - Commentary, Most Talked About Speeches,
Speeches, Video - Don Tapscott.” Don Tapscott. N.p., 2013. Web. 3 May 2015
<http://dontapscott.com/2013/09/don-tapscott-net-generation-ideacity/>

3.  Clayton Christensen er link til

“Clayton M. Christensen.” - Wikipedia. N.p., n.d. Web. 3 May 2015
<http://no.wikipedia.org/wiki/clayton_m._christensen>

4. Cramming Schools er link til

“Cramming Computers: It's Still The Same Old Story.” Forbes. Forbes Magazine, n.d. Web. 3 May
2015. <http://www.forbes.com/sites/michaelhorn/2011/09/08/cramming-computers-its-still-the-same
old-story/>

5. Web 2.0 er link til

“Verdt å Vite Om Web 2.0.” DinSide. N.p., n.d. Web. 3 May 2015
<http://www.dinside.no/367454/verdt-aa-vite-om-web-2-0>

6. Formativ evaluering er link til

“Formative Assessment.” Wikipedia. Wikimedia Foundation, n.d. Web. 3 May 2015
<http://en.wikipedia.org/wiki/formative_assessment>

7. Hattie er link til

“John Hattie.” Wikipedia. Wikimedia Foundation, n.d. Web. 3 May 2015
<http://en.wikipedia.org/wiki/john_hattie>

8. Elevenes læring er link til

“Se Hatties Topliste: Hvad Virker i Undervisningen.” Gymnasieskolen. N.p., Dec. 2013. Web. 3 May
2015. <http://gymnasieskolen.dk/se-hatties-topliste-hvad-virker-i-undervisningen>

9. Facebookside er link til

“Nøtterøy Videregående Skole.” Facebook. N.p., n.d. Web. 3 May 2015
<https://www.facebook.com/pages/nøtterøy-videregående-skole/263028003750368?fref=ts>